Jedna hrst mandlí vážící necelých 30 gramů (což je doporučená denní dávka mandlí, kterou bychom měli sníst), obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév. Uvádí se, že tyto flavonoidy, pokud jsou v potravě zastoupeny v dostatečném množství, mohou snížit výskyt kardiovaskulárních chorob až o 22 %.
Stejné množství mandlí obsahuje také 9 gramů mononenasycených tuků a 3,5 gramu tuků polynenasycených, o kterých je známo, že také přispívají k ochraně před rozvojem nemocí srdce a cév a obecně před rozvojem aterosklerózy (kornatění tepen). V jedné hrstce mandlí najdeme také 3,5 gramu vlákniny. Je přitom známo, že pokud máme dostatečný příjem vlákniny, naše riziko vzniku nemocí srdce a cév je o 40 % nižší v porovnání s lidmi, kteří vlákniny mají málo.
Třicet gramů mandlí obsahuje také 75 mg vápníku, 200 mg draslíku a 76 mg hořčíku. Příjem těchto látek je přitom spojen s nižším krevním tlakem a mandle tak vlastně pomáhají snižovat vyšší krevní tlak a brání rozvoji arteriální hypertenze. V neposlední řadě pak mandle obsahují rostlinné steroly (tzv. fytosteroly), které brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí. Dostatečný příjem těchto fytosterolů ve stravě dokáže snížit krevní cholesterol až o 10 %.
- bez lepku
- vegan
- ideální pro lowcarb a paleo
Země původu ořechů: Kalifornie
Tabulka nutričních hodnot:
100 g | |
Energetická hodnota | 2 699 kJ / 645 kcal |
Tuky | 55,8 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 4,4 g |
Sacharidy | 6,5 g |
- z toho cukry | 4 g |
Bílkoviny | 25,5 g |
Vláknina | 12,2 g |
Sůl | < 0,10 g |
Složení:
100 % mandle loupané - mleté.Upozornění:
Nevystavujte slunečnímu záření. Skladujte do teploty 25 °C a relativní vlhkosti 70%. Po otevření spotřebujte do 14 dnů. Minimální trvanlivost do: viz. spodní část obalu. Alergeny jsou zvýrazněny tučně.Doplňkové parametry
Kategorie: | Zdravá výživa |
---|---|
Forma: | sypká |
Obsah bílkovin: | 11 % - 29 % |
Hmotnost/Objem: | 500 - 999 g (ml) |
Dietní omezení: | Bez lepku, Vegan |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.